Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer? sorusunun yanıtı ve anksiyete halinin olası durumlarının tamamı için web sitemizde bu içeriğimiz sizlere aktarılmıştır. Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli tarafından açıklanan bu içeriği inceleyebilirsiniz.
Kaygı bozukluğu ile alakalı anksiyete durumu şiddetli korku durumu ve panik duygusunu içeren histir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişilerin neredeyse tamamına yakını olay esnasında kendini korkmuş ve telaşlı hissedecektir. Olayın bitmesinin ardından kişideki korku durumu, panik durumu ve anksiyete hali de sona ermektedir. Lakin kişinin yaşadığı bu durum yaşam kalitesini bozacaktır. Anksiyetenin sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir. Travmatik olayların ve genetik yatkınlıkların bu duruma neden olduğu bilinmektedir.
Kaygı bozukluğunun ve korkuların ilaçsız tedavisi için uzman desteği alınması gerekir. En sık kullanılan tedavi yöntemi davranışsal terapi ve bilişsel, davranışcı terapi teknikleridir. Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olan anksiyete tedavisi, kaygı bozukluğu tedavisi için ilaçlı tedavilerde ise antidepresan kullanımı psikologlar tarafından önerilerek yapılmaktadır. Psikoterapi uygulamaları, konuşma terapisi, bilişsel davranışçı terapi uygulamaları hakkında detayları sizlere aktarmak isteriz.
Bilişsel Davranış Terapisi
Ortaya çıkan kaygı durumuna neden olan düşüncelerin tüm kalıplarının yeninden irdelenmesi ve kişinin farklı davranış alışkanlıkları edinmesi için olanak sağlayan bilişsel davranış terapisi diğer tedavilere göre çok daha kısa dönemli tür olarak bilinir.
İlaç Tedavisi
Anksiyete durumu ve kaygı bozukluğu hususu ile alakalı uygulanan tedavi tekniklerinden birisidir. Bu süreç içerisinde kişi antidepresan kullanarak kalp ritimini düzene sokmak adına beta blokeler ve sakinleştiricinin etkisinden yararlanabileceği davranış düzenleyiciler kullanacaktır.
Psikoterapi
Bu yöntem ise diğer yöntemlerden olan bilişsel davranış terapisine göre daha uzun süren bir tedavi yöntemidir. Kaygı bozukluğu için oldukça etkili olan yöntemdir. Kişinin ansiyetesinin hangi seviyelerde olduğu, başka bozukluklarının var olup olmadığı durumlara bakılarak hangi tedavi yönteminin tercih edileceğinze Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ karar verecektir.
Genellikle doktorumuzun önerileri ve gözetimi altında anksiyetenin geçmesi için gerekli adımlar, tedavi seçenekleri ortaya çıkacaktır. Ancak genel tekniklerden bahsetmek gerekirse;
STRES YÖNETİMİ ÖNEMLİDİR!
Sizi tetikleyici olan durumların önüne geçmek için stresinizi yönetmeniz gerekir. Potansiyel tetikleyicilerinizi sınırlandırabilmeniz için stres yönetimi önemlidir. Örneğin iş hayatınızda sizi baskılayan hususlara ve çalışmalarınızda ortaya çıkan göz korkutucu durumların önüne geçmek için kolay yönetilebilir bir hale gelerek kendinize zaman ayırabilir ve stresinizi de aynı zamanda yönetebilirsiniz.
GEVŞEME TEKNİKLERİ KULLANIN!
Kaygı bozukluğunun fiziksel belirtileri ve zihinsel belirtilerini ortaya çıkmadan önce gidermek için basit gevşeme teknikleri kullanabilirsiniz. Örneğin derin nefes egzersizleri yapmak, daha uzun ve ılık banyolar yapmak, yoga veya karanlıkta dinlenme gibi teknikleri kullanabilirsiniz.
OLUMSUZ DÜŞÜNCELERDEN UZAKLAŞIN!
Olumsuz olan düşüncelerin yerini olumlular ile değiştirmek size iyi bir sonuç aldıracaktır. Olumsuz düşüncelerinizin listesini yaparak bunların değişimi için olumlu ve inandırıcı olacak olan diğer düşünceleri belirleyebilirsiniz.
DESTEK ALIN!
Ailenizden, yakın arkadaşlarınızdan destekleyici olacak bir bireyden destek alabilirsiniz.
EGZERSİZ YAPIN!
Kişinin efor sarfetmesi beyninde pozitif durumlayırı tetikleyecektir. Egzersiz yapın.
Profesyonel destek almak için web sitemizde yer alan telefon numaramızı arayın. Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ´yi hemen arayabilirsiniz.