Kaygı Bozukluğu Tedavisi ve diğer merak edilen hususlar için Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ kurumsal web sitesinde bu içerik sizlere sunulmuştur. Hemen inceleyebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kaygı bozukluğunun genel açıdan bakıldığında en önemli, en göz önünde olan hali kişinin günlük yaşantısındaki nedensiz ve önüne geçemediği gerginliktir. Agresif olmak, sıkıntılı görünmek ve huzursuz hissetmek şeklinde de devam eden durumlar kargı bozukluğunda görülmektedir. Ruhsal buhran bakımından fiziki açıdan kişinin vücudunda yer alan belirgin adımlar ise kişide titreme hali, terleme hali, nefes daralması hissetme, kas kasılmasına sebep olması, baş dönmesi meydana getirmesi, mide bulantısı yaşaması gibidir. Kaygı bozukluğu olan kişilerin sosyal hayatlarında ve ilişkilerinde olumsuz durumlar, kişinin gündelik hayatını engelleyen haller ortaya çıkıyor. Ayrıca bu kişilerde uyku problemlerinin olduğu da bilinmektedir.
Anksiyete bozukluğunun tedavisi ile alakalı duruma göre yaklaşım yapılmaktadır. Misal sevdiği bir yakınını kaybeden kişinin yaşadığı kaygı bozukluğunun tedavisiyle panik içerisinde olan bir kişinin, panik bozukluk yaşayan kişinin tedavisi aynı olmamakadır. En fazla rastlanan kaygı bozuklukları ve uygulanan bazı yaklaşımlardan bahsetmek gerekirse;
Fobik Bozuklukların Tedavisi
Burada hasta bazı cisimlere yada bazı hususlara karşı geliştirmiş olduğu gerçekçi olmayan, abartılı diye tabir ettiğimiz kaygı durumu karşımıza çıkar. Kaçınma davranışları, korku davranışları ile fobileirn iki bileşeni yer almaktadır. Tıp´da yer bulmuş bir çok fobi bulunmaktadır. Lakin bunların en önemlisi diyebileceğimiz ise agorafobi ve sosyal fobidir.
Agorafobi bulunan hastalarda aynı zamanda panik bozukluk durumuda genellikle görülüyor. Bu durumdaki tedavi yöntemi serotoninj geri alım inhibitörü ve aynı zamanda antidepresanlardır.
Sosyal fobi tedavilerinde yaşanan tetikleyicilerin ve diğer duyumsalların önüne geçebilmek adına kalp ritim düzenleyici ilaçların tercihi yaygın olmaktadır. Bir çok fobik durumda davranıştı terapi önem sahibidir.
Akut Stres Bozukluğu Ve Tedavisi
Kişinin yaşamını tehtid etmiş olan bir durum ile ortaya çıkan kaygı bozukluğunun tedavisinde anksiyeteyi giderici ilaçlar vermekten kaçınmaktayız. Bu durumlarda psikoterapi ön planda tutuluyor.
Post Travmatik (Travma Sonrası) Stres Bozukluğu Tedavisi
Bu durum karşısında kişinin ölüm, doğal afet, tecavüz, taciz gibi travmatik hususlara maruz kalması yada şahitlik etmesi sonrasında rastlanılmaktadır. Bu husus iz bırakan ve uzun sürebilen bir problemin giderilmesi için etkili tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
Panik Bozuklukların Tedavisi
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile gevşeme teknikleri ile yol alınır. Bunların yanı sıra gerektiğinde ilaç tedavisi ve derin TMS etkili olmaktadır. Anksiyeteyi giderici olarak bilinen serotonik geri alımı tedaviler içinde etkili olanlardandır. Ani olarak ortaya çıkan panik durumlarının kontrol edilmesi için de anksiyolitik denilen ilaçlar tercih ediliyor.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) Tedavisi
Bu duruma sebep olan durumlar arasında biyolojik ve ayrıca çevre etkenleri bulunur. Kişinin beyininde yer alan serotonin olarak isimlendirilen nörotransmittlerin salınmasının azalması ile OKB ortaya çıkıyor. Tabi ayrıca olumsuz yaşantı deneyimlemeleri, düzen değişiklikleri ve benzeri durumlar da neden olabilecek faktörlerdendir. Tedavisi için lütfen Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´ye danışın.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Aşırı şekilde, yersiz biçimde endişe duyulduğu hallerin başında gelir. Kişinin yaşamını, günlük hayatını çok fazla etkiler. Kaygının aşırı olduğu hallerdendir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavisi için çok özel norepinefrin geri alım inhibitörleri etkili olmaktadır. Tabi en önemlisi de psikoterapötik yaklaşımlar olacaktır.
Konu ile alakalı daha fazla bilgi ve aklınızdaki soruların tamamının yanıtı için lütfen web sitemizde bulunan telefon numaralarımızı arayın. Psikolog Yusuf Yerli´ye ayrıca sitede bulunan Whatsapp hattı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.