Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli kişisel web sitesinde bugün en çok merak edilen sorulardan biri olan Kaygı Nasıl Oluşur? sorusunu ve yanıtını ele aldık.
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu toplumumuzda çok yaygın olan bir durumdur. Şiddeti, maruz kalınan sürenin uzun oluşu, karşımıza çıkan psikolojik sorunlar ile karşımıza kaygı bozukluğu, panik bozukluğu, sosyal fobi durumu, obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrasındaki stres bozuklukları, ansiyete bozukluğu gibi durumlar gelmektedir. Kaygı durumunda kişi korkularını kontrol altında tutma durumunda güçlük yaşar. Kişinin günlük yaşantısında zihni kaygılı olmak çok meşgul edecektir.
Yapılan araştırmalara bakıldığında kaygı durumu kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Özellikle aşırı şekilde korumacı bir tavır içerisinde büyütülen çocuklar ve ayrıca etrafındakilerden her zaman olumsuz tepkiler alan kişilerde kaygı ( anksiyete ) durumu daha sık görülür. Bu kişilerde kaygı oluşumu daha fazla yüzdelik orana sahip olacaktır.
Kaygı hastalığının en ama en önemli faktörü STRESTİR.. Kaygının kalıtımsal faktörlerine bakmanın yanında çocukluk dönemine ve bu dönemde edinilen deneyimlere, yaşanan sorunlu olaylara da bakmak gerekir. Kişinin stresli bir yaşam içerisinde olması da kaygının ortaya çıkması noktasında önemli bir role sahiptir. Stresli bir yaşam içinde bulunanlarda bu hastalığın tetiklenmesi ve kötüye gitmesi olağandır.
Travmatik olayların yaşanması, farklı deneyimler, ortaya çıkan sağlkık sorunları ve bir çok durum kaygıyı tetikleyebilmektedir. Genetik olarak da anksiyete bozukluğu meydana gelebilir. Akrabalarınız içinde anksiyete rahatsızlığına sahip olan birileri var ise sizde risk altında olabilirsiniz. Bunun yanında, kişinin beyninde bulunan korkuları ve duyguları kontrol eden bölümlerin hatalı bir biçimde bağlanması hali de kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir.
Kaygının ortaya çıkması ve nedenleri arasında yine kişinin çocukluk döneminde yaşadığı travmalar yatabilir. Örneğin kişi çocukluğunda istismar edildiyse, çok sevdiği birinin vefatından etkilendiyse, saldırıya uğradıysa vb.. durumlar olduysa kaygı bozukluğu görülme olasılığı yüksekdir. Nadiren de olsa kalpte olan sorun, akciğerde olan sorun, şeker hastalığı, tiroid sorunları da kaygı bozukluğuna neden olmaktadır.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´ye göre ailenizde veyahut akrabalarınızda kaygı bozukluğu tedavisi gören, bu hastalığa sahip olan yakınlarınız olmasa bile, buna benzer hususlar sizde veya çocuğunuzda görülüyor ise hiç zaman kaybetmeden hemen kontrol altına alınmalısınız. Uzman psikologumuz ilk görüşmede size en uygun yol haritasını çizecektir.
Psikologlarımız ile tüm sorunların çözümü için gayret sarf etmekteyiz. Kliniğimize başvuranlara yapılacak olan muayeneler ile seansların sıklığı ve tedavi detayları belirlenecektir.
Daha fazla bilgi ve detay için lütfen sitemizde yer alan Anksiyete Bozuklukları başlıklı içeriğimizi inceleyin. Ya da doktorumuz ile bizzat whatsapp hattı üzerinden irtibata geçin.