Kaygıyı ne tetikler konusu, pek çok kişi tarafından sık sık araştırılmakta olan ve önemli bir yere sahip olan bir konudur. Anksiyete bozuklukları, korku veya endişe duygularına neden olabilen akıl hastalıklarıdır. Bazı insanlarda kaygı, panik atak ve göğüs ağrısı gibi birbirinden çeşitli ve yüksek düzeyde fiziksel belirtilere de neden olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´nin kişisel web sitesinden tüm bilgilere anında erişebilir ve aklınıza takılan tüm hususlar için, uzman desteği alabilmek için sitede yer alan whatsapp hattından anında bilgi alabilirsiniz.
Anksiyete ve anksiyete bozukluklarının nedenleri karmaşıktır. Genetik ve çevresel faktörler de dâhil olmak üzere birçok faktör söz konusu olabilir. Bununla birlikte, belirli olayların, durumların veya deneyimlerin kaygı belirtilerine neden olabileceği veya bunları şiddetlendirebileceği açıktır. Bu faktörlere tetikleyiciler denir. Anksiyete tetikleyicileri kişiden kişiye değişebilir, ancak bu bozuklukları olan kişilerde birçok tetikleyici ortaktır. Özellikle bazı insanlar çok sayıda tetikleyicinin mevcut olduğunu sanır. Bununla birlikte, bazı insanlar belirgin bir sebep olmadan kaygı nöbetleri geçirirler. Bu nedenle, potansiyel kaygı tetikleyicilerinin araştırılması önemlidir. Tetikleyicileri belirlemek, onlar ile başa çıkabilme noktasında önemli bir adımdır.
Sağlık Problemleri
Kanser veya kronik hastalıklar gibi ağrılı veya zor tıbbi muayeneler kaygıya neden olabilir veya kaygıyı şiddetlendirebilir. Bu tür bir tetikleyici, doğrudan ve kişisel duyguları uyandırdığı için son derece güçlüdür. Doktorunuzla konuşmak, kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Teşhis duygularınızı yönetmenize yardımcı olabileceğinden, bir terapistle konuşmak da sizlere önemli bir ölçüde yardımcı olabilir.
Bazı İlaçlar
Kaygıyı ne tetikler noktasında bazı ilaçlar kaygı belirtilerine neden olabilir. Bu ilaçlardaki aktif maddeler aşırı duyarlılığa ve rahatsızlığa neden olabilir. Bu duygular, zihinde ve vücutta ek kaygı belirtilerine yol açabilen bir olaylar zincirini tetikler. Doğum kontrol hapları, öksürük ve dekonjestan ilaçlar, kilo verme ilaçları, kaygı belirtilerinin gözlemlenmesine neden olan ilaçlardan bazılarıdır. Bu ilaçların size nasıl hissettirdiği konusunda doktorunuzla konuşun ve kaygıya neden olmayan veya belirtilerinizi kötüleştirmeyen alternatifler arayın.
Olumsuz Düşünceler
İnsan zihni, vücudun çoğunu kontrol eder ve bu kaygı söz konusu olduğunda kesinlikle doğrudur. Üzgün ya da kızgınken kendinize söylediğiniz sözler daha fazla kaygıya neden olabilir. Kendiniz hakkında düşünürken çok fazla olumsuz kelime kullanma eğilimindeyseniz, kelimelerinizi ve duygularınızı olumlu bir şekilde kullanmayı öğrenmek kaygınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Çatışma ve Stres
Kaygıyı ne tetikler noktasında çatışma ve stres de kaygı durumlarını tetikleyen faktörler arasında yer alır. Anlaşmazlıklar, ilişki problemleri ve tüm bu çatışmalar kaygıya neden olabilir veya kaygı durumunu artırabilir. Çatışmayı özellikle uyandırıcı buluyorsanız, çatışma çözme stratejileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekebilir. Bu çatışmaların yol açmakta olduğu tüm duyguları yönetmeyi öğrenmek de çok yardımcı olabilir. Günlük stres faktörleri de herkesi kaygılı bir ruh haline sokabilir. Bununla birlikte, kronik stres, uzun süreli kaygıya, semptomların alevlenmesine ve daha farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bir terapist, stresinizin kaynağını belirlemenize ve bunalmış hissettiğinizde bununla başa çıkmanıza önemli ölçüde yardımcı olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli Türkiye´nin hemen her ilinden kaygı bozukluğu sorunu yaşayan danışanlarına destek olmaktadır. Sizlerde bilgi almak ve aklınızdaki soruların yanıtlarına hemen erişmek için çekinmeden bize yazabilirsiniz.