Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilere Karşı Nasıl Davranmak Gerekir?

  • Ana Sayfa
  • Makaleler
  • Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilere Karşı Nasıl Davranmak Gerekir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilere Karşı Nasıl Davranmak Gerekir? Sorusunun yanıtını sizler için kişisel web sitemizde yanıtladık. Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´ye siteden hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan kişilere karşı nasıl davranmak gerekir sorusu özellikle yakın çevresinde OKB hastalığı olan kişilerin sorduğu sorulardan biridir. Hastalık bireysel olarak yaşanan ve bulaşıcı olmayan bir psikolojik durumdur. Kişinin durumuna göre bilinçli şekilde yaklaşmak oldukça yardımcı olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Çevre

OKB, tekrar eden düşünceler ve arkasından gelen davranışlar şeklinde gözlenir. Kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Sürekli olarak tekrar eden düşünceler sonucunda kişide endişe, korku ve kaygı oluşur. Hissettiği ve düşünmeye başladığı durumlarda nasıl davranması gerektiğini bilemeyebilir. Sürekli olarak çevresinde bulunan insanlara herhangi bir zarar vermekten oldukça korkar.

Kişi sürekli olarak güven duygusuna ihtiyaç duyar. Kişinin hastalığından haberi olan kişilerin bu konuda daha olumlu yaklaşması gerekebilir. Hasta olan kişinin size, sizin de ona herhangi bir zarar vermeyeceği konusunda küçük konuşmalar, cümleler ya da kelimeler söylenebilir. Arada gerekli güven duygusu oluşturulabilir. Güven duygusu sayesinde aynı ortamda bulunulması durumunda kendini daha iyi hissedebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler


Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan kişilere karşı nasıl davranmak gerekir düşüncesi bazı konularda daha hassas davranılmasına sebep olabilir. Hastalıktan dolayı çevreden gelecek mikrop, pislik ve bakteri gibi konularda takıntılı olan kişiler; el sıkışmak, kapı koluna dokunmak, sarılmak gibi durumlardan kaçınır. Bu durumun farkında olunması ve anlayış gösterilmesi gerekir. Selamlaşırken sadece sözlü iletişim kurulması, kapıyı karşı tarafın açması gibi davranışlar hastayı daha rahat ettirebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilerin Düzeni

Tekrar etme kompulsiyonu olan kişiler, pek çok eylemi birden fazla gerçekleştirir. Bu tarz durumlarda aynı ortamda bulunması durumunda karşıda bulunan kişilerin herhangi bir baskı kurmaması gerekir. Acele edilmesi ile ilgili cümleler ile hastaya baskı kurulmamalıdır. Anlayışlı ve sabırlı olunması gerekir. Eşyaların düzeni konusunda hassas olan kişilerin özellikle kişisel alanlarında herhangi bir farklılık yapılmamalıdır. Değersiz olan eşyaları biriktirmek gibi takıntıların bulunmasında ise yanlış olduğu savunulmamalıdır. Olumsuz ve yıkıcı eleştirilerin hepsi hasta kişiye daha fazla zarar verebilir.

Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli kişisel web sitesinde kısa bir gezintiye çıkarak konu ile alakalı daha fazla bilgiye ulaşmanız mümkündür.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Kişilere Destek


Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan kişilere karşı nasıl davranmak gerekir sorusuna yanıt arayan kişiler öncelikle bu süreçte destekçi olmalıdır. OKB hastaları çevresinde bulunan insanlar için endişe duyan, yanlış bir ley yapmaktan korkan düşünceler arasında kaybolan kişilerdir. Bu konuda gerekli konuşmalar yapılmalıdır ve endişe duygusunu biraz da olsa ortadan kaldırmasına yardımcı olunabilir. Hastalığa sahip olan kişiler, hastalığın belirtilerini yaşadıkları için durumun farkındadır. Fakat çevresinde duyulmasından korktuğu için tedavi almaktan çekinir. Hastalığın gizli tutulması ya da tedavi alınmaması durumunda yapıcı tavsiyelerde bulunulabilir. Doktor ile görüşmek için randevu alabilir ve görüşme günü yanında olunabilir.

OKB tedavisi için sizlerde Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´den profesyonel destek alabilirsiniz.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Panik Bozukluk İlaç Tedavisi
    Kişinin kendini tehlikede hissetmesi ve yoğun korku duyması sonucunda geçirdiği panik ataklar sık sık olduğu zaman, panik bozukluk ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
  • Öfke ve Stres Yönetimi
    Stresle Başa Çıkma ve Öfke Kontrolü hakkında bilgi edinmek için sitede yer alan numaralar aracılığı ile Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ´ye hızlı bir şekilde ulaşarak randevu talep edebilirsiniz.
  • Derin Kaygı Ne Demek?
    Kişinin ruh hali ilerlemekte ve derin kaygı bozukluğu ismi verilen bir psikolojik danışmanlık durumu ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerde yapılan gözleme göre en olası sorunları görürürüz