Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir?

Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli ile Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Teşhis Edilir? sorusuna yanıt verdiğimiz bu içeriğimizi sizlere sunduk. Hemen sitemizde yer alan numaralarımızı arayabilirsiniz. Obsesif Kompulsif Bozukluk nasıl teşhis edilir sorusu, hastalıktan şüphelenen kişilerin sorduğu bir sorudur. Psikolojik olarak görülen bir rahatsızlık olduğu için herhangi bir laboratuvar testi söz konusu değildir. Kişilerin doktorlar ile diyalogları sonucunda değerlendirmeler yapılabilir. Psikolojik rahatsızlıklar, insanların gündelik hayatlarını oldukça etkiler. Bu nedenle uzman kişilerden yardım alınması gerekir.


Obsesif Kompulsif Bozukluk Teşhisi


OKB hastalığı belirtilerini insanlarda oldukça erken yaşlarda göstermeye başlayabilir. Çocukluk döneminde 7 ile 12 yaş arasında oldukça sık rastlanan zihinsel hastalıklardan biridir. Çocukların bu hastalığa sahip olması durumunda kendilerinin dile getireceği durumlar olmayabilir. Ebeveynlerin gelişim çağında bulunan çocuklarını yakından takip etmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Beraber geçirilen zamanlarda nasıl tavırlar sergilediği, iletişim becerileri ve beden dilleri incelenebilir. Farklılıklar olduğu fark edildiğinde zaman kaybetmeden doktora danışılmalıdır.

İlerleyen yaşlarda semptomların görülmeye başlanmasında bireyler bunun farkında olur. Dünya üzerinde bulunan OKB hastalarının bir çoğu rahatsızlığın farkındadır fakat bu durumu gizler. Sürekli olarak zihinde dönen düşüncelerin sebep olduğu endişe, kaygı ve korku gibi düşünceler; bu hastalığın çevresi tarafından bilinmesine engel olur. Günlük aktiviteleri yerine getirmeye çalışırken, engel olan semptomlardan sonra kişiler doktora danışır. Profesyonel destek sonucunda Obsesif Kompulsif Bozukluk nasıl teşhis edilir doğru bir şekilde görülebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Teşhisi Yöntemleri


Hasta ve doktor arasında kurulan iletişim sonucunda karar verilen değerlendirilme teşhis konusunda yardımcı olur. Hastasının düşünce, davranış ve duyguları doktorlar tarafından detaylı bir şekilde incelenir. OKB semptomları, şizofreni, depresyon ve anksiyete semptomları ile benzerlik gösterir. Bu nedenle bireysel olarak yapılan araştırmalar sonucunda kişiler yanlış düşüncelere kapılabilir.

Bu hastalığın yanında kişiler farklı psikolojik hastalıklara da sahip olabilir. Gerekli eğitimleri almış alan doktor bu konuda yardımcı olabilir. İnternetten pek çok bilgiye ulaşmak mümkündür. OKB belirtilerine ulaşarak kişilerin kendine tanı koyması yanlıştır. Hastalık belirtileri kişiye özeldir, tanı koymak için yardım alınmak zorundadır.

Doktorun hastaya teşhis koyması için gerekli bilgilerin değerlendirilmesi genel yöntemlerden biridir. Aynı zamanda Obsesif Kompulsif Bozukluk testi adı verilen bir test bulunur. Obsesyon ve kompulsiyon semptomlarının şiddetlerini değerlendirmek amacıyla kullanılır. Hastanın durumuna göre bu testten faydalanmak mümkündür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk nasıl teşhis edilir sorusu için karşılıklı iletişim sonucu değerlendirme ve test sonucu değerlendirme cevabı verilebilir. Doktorun hastaya koyduğu teşhis doğrultusunda uygun bir şekilde tedavi planı hazırlanır. İlaç ve davranış tedavileri olarak iki farklı şekilde bu süreç yönetilebilir. İki yöntem birbirini destekler ve daha kısa sürede iyileşme gerçekleşmesini sağlar. Hastanın kaliteli bir şekilde hayat yaşaması için tedaviye sadık kalması önemlidir. Yarım bırakılan tedaviler, hastalığın tekrarına sebep olur, Doğru zaman konusunda doktor yardımcı olabilir, gerekli bilgi paylaşımını yapmadan tedavi bırakılmamalıdır.

İhtiyacınız olduğu an Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´yi arayablirsiniz. Sorularınız için psikolog Yusuf Yerli´ye sitedeki whatsapp hattından ya da
INSTAGRAM hesabı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar