Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli bilgilendiriyor. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? sorusunun geniş kapsamlı yanıtı için bu içeriği inceleyebilir ve anında bilgi alabilirsiniz. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir sorusu için verilecek temel cevap; kontrol edilemeyen düşünceler, imgeler ve korkuların takıntı haline getirilmesi şeklindedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler önce kendilerine daha sonra da çevresinde bulunan insanları rahatsız etmeye başlar. Oluşan düşünceler sonucunda ortaya çıkan gerginlik, tekrar eden davranışlar ve kaygı zorunlu hale gelir. Obsesif Kompulsif Bozukluk hastası olan kişi, zorunlu hale gelen durumları ortadan kaldırmak ya da düşüncelerin önüne geçmek amacıyla bütün bu olayları rutin haline getirmeye başlar.
OKB rahatsızlığında nedenler tam olarak açıklanamasa da çevresel ve kalıtsal etkilerin sebep olduğu düşünülmektedir. Beyinde bulunan milyonlarca nöron aralarında iletişim kurar, bu nöronlar elektriksel sinyaller sayesinde iletişim kurabilir. İnsan vücudunun normal bir şekilde işleyişinin gerçekleşmesi için bu iletişimin gerçekleşmesi gerekir. Nörotransmiter adı verilen kimyasallar sayesinde elektriksel iletişim gerçekleştirilir. Nöronlar arasında mesajların iletilmesi için bu kimyasallar oldukça önemlidir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir gibi sorular hastalıktan şüphe eden kişiler tarafından sorulabilir. Hastalığın yaşanması durumunda beynin farklı bölümlerinde bazı aktiviteler aşırı şekilde gerçekleşir. Herhangi bir kişide OKB belirtileri yaşanmaya başladığı zaman beyin daha aktif bir hal alır. Hastalığı olan kişiler, çevresel stres sebebiyle kolay etkilenir. Günlük yaşantısında bulunan değişiklikler ve çevresel sebeplerden dolayı belirtiler daha kötü bir hale gelebilir. Hastalık, ilişki kaygıları, taciz, yakın çevreden birisinin kaydı, iş ve okul gibi hayatı etkileyen değişiklikler hastalık belirtilerinin tetikleyebilir.
OKB, uzman kişilerden yardım alınmadığı sürece bireysel olarak çözülebilecek bir durum değildir. Kişilerin hastalığı fark etmesinden hemen sonra doktora gitmesi gerekir. Doğru şekilde değerlendirme yapıldıktan sonra kişi tedaviye başlar. Hastalık kişiye özel bir durum olduğu için tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Psikolojik bir hastalık olduğu için hem ilaç hem de terapi şeklinde ilerlenebilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk sahibi olan kişiler, farklı psikolojik hastalıklara da sahip olabilir. Bu tarz durumlarda uygun ilaçlar doktor tarafından verilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir cevabından sonra merak edilen konu ise belirtilerdir. Hastalık çocukluk dönemlerinden başlayarak yetişkinliğin ilk dönemlerine kadar belirtilerini göstermeye başlayabilir. Belirtiler hastalar arasında farklılık gösterebilir, bu nedenle her belirti kişinin OKB olduğunu belirtmeyebilir. Yaygın olarak görülen belirtiler öncelikle takıntılı bir şekilde düşünceler ve arkasından gelen davranışlardır.
Kişinin istemediği düşüncelerin ve endişe duygusunu aşılayan dürtülerdir. Kişinin sahip olduğu duygulardan kaçmak için zorla eylem geçirdiği rutin davranışlar vardır. Önlemek adına tercih ettikleri bu davranışlar, kişilere yardımcı olmaz aksine daha da zorlanmalarına sebep olabilir. Belirtilerin fark edilmesi durumunda zaman kaybetmeden doktordan yardım alınmalıdır. Doğru teşhis ve doğru tedavi ile kişiler daha konforlu bir hayat sürebilir.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´den randevu alabilmek için lütfen sitemizde yer alan whatsapp hattımızı tıklayın.