Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli kurumsal sitesinde sizleri bilgilendirmeye devam ediyor, Obsesif Kompulsif Bozukluk Tipleri Nelerdir? sorusunun yanıtı için hemen bu içeriği inceleyebilirsiniz. Obsesif Kompulsif Bozukluk tipleri nelerdir merak edilen konulardan biridir. Kişinin zihninde oluşan düşünce, dürtü ve fikirler obsesyon olarak adlandırılır. Kişinin istediği dışında gerçekleşir ve kendi çabası ile bu düşünceleri engelleyemez. Mantıklı olmayan düşünceler olsa da önüne geçilemediği için kişide anksiyete tetiklenir. Bu durumların hepsini ortadan kaldırmak adına yapılan davranışlara ise kompulsiyon denir. Kompulsiyon davranışları kişiler düşüncelerin sıklığı ile tekrar eder.
OKB farklı vakalar halinde görülse de yaygın olarak gözlenen bazı çeşitleri vardır. Obsesyon belirtileri olarak görülen endişe, kuşku, korku gibi duygular sonucunda gerçekleştirilen davranışlar kişilerin hayatlarını olumsuz şekilde etkilemeye başlar. Belirtiler çok erken yaşlarda başlayabileceği gibi yetişkinliğin erken dönemlerinde de gözlenebilir.
Hastalığın belirtileri kişilere özeldir. Doktor değerlendirmesi sonucunda doğru tanı konulabilir. Bu nedenle her belirti için aynı tedavi uygulanmaz. Hastaların bu konuda bilinçli davranması gerekir. Bilinen semptomların hepsi kişide görülmek zorunda değildir. Tiplere ayrılan hastalık, semptomlara göre farklı adlarda anılır.
Kuşku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu
Her şeyi kontrol altında tutma ve emin olma duygusu hakimdir. Elektrikli nesnelerin fişlerinin çekilmiş olmasında emin olamaması ile kaygı içinde bulunur. Ev ve araç kapılarının kitlenmediğinden endişe duymak gibi sürekli düşünceler içinde bulunma. Sürekli olarak kontrol etme durumunun yaşanması gibi farklı kontroller gerçekleştirilir. Evde bulunulması durumunda birkaç kez araca gidip kilitleri kontrol etme gibi eylemlerde bulunulur.
Cinsel Obsesyon
Obsesif Kompulsif Bozukluk tipleri nelerdir sorusuna yanıt olarak verilebilecek tiplerden biri de cinsel obsesyondur. Kişinin kendisine ve yaşına uygun bulmadığı, kabul edilemez ya da utanç verici olarak tanımladığı düşünce ve görüntülere sahip olması şeklinde görülür. Bu tarz düşüncelerden kurtulmaya çalışarak normal ilişkiler kurmaya çalışsa da bireysel olarak başarısız olur. Çevresinde bulunan kişiler tarafından yanlış anlaşılacak davranışları sergilemekten oldukça korkar.
OKB hastalığı, kişi tarafından fark edildikten sonra doktora danışılmalıdır. Semptomların farklılık göstermesi, tedavi yöntemlerini şekillendiren unsurdur. Kişi içinde bulunduğu sürekli düşünme haline önlem almak adına farklı davranışlarda bulunur. Bu davranışlar düşünceler ile eş zamanlı olarak tekrar haline girmeye başlar ve yaşantıda olumsuzluklara sebep olabilir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk tipleri nelerdir tedavi yöntemleri için önemli bir cevaptır. Hastalığın tedavisi için ilaç tedavisi ya da davranış terapisi uygulanır. Davranış terapilerinde; kişinin korktuğu duyguları ile yüzleşmesi sağlanır. Korkuların üzerine gidilmesi anksiyetenin azalmasına yardımcı olur. Abartılan düşüncelerin azaltılması amaçlanarak tedaviler uygulanır. İlaç tedavisinde ise doktorun hasta durumuna göre yönlendirmeleri ile uygulama yapılır. Asıl amaç beyin için serotonin hormonunun salgılanmasını artırmaktır. Hasta kişinin kendini iyi hissetmesi için ilaç tedavisine bir süre devam edilir. Doktora danışmadan ilaç tedavisinin bırakılması yanlıştır, tamamlanmayan tedaviler hastalığın ilerleyen süreçlerde tekrar etmesine sebep olur.
Sektörün öncülerinden olan Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´den randevu almak için incelediğiniz web sitesinde yer alan numaraları arayabilirsiniz.