Panik Atak Nedir ve Belirtileri Nelerdir? sorusunu ele alan Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ bu içeriği hazırladı, hemen web sitemizden ilgili içeriği inceleyebilir ve online randevu kanalları ile bilgi alabilirsiniz. Tanım olarak bakıldığında panik atak nedir? Panik atak, gerçekten ve fiziksel olarak ortada olmayan bir tehlikenin kişi üzerinde yarattığı yoğun panik ve korku hali olarak tanımlanabilir. Dışarıdan bakıldığı zaman kendini gösteren ve belirgin bir neden bulunmamaktadır. Buna karşın kişi, yoğun bir şekilde fiziksel belirtiler göstererek korku alanında hisler yaşayabilir.
Genel olarak toplumda da yaygın olarak görülebilmektedir. Bu anlamda psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanabildiği gibi aynı zamanda da psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getiren bir rahatsızlık olarak görülebilmektedir. Çarpıntı, ölüm korkusu, kalp hızı artışı, aşırı terleme gibi durumlar bu rahatsızlıklarda ortaya çıkabilmektedir.
Panik Atak Belirtileri
Anksiyete tutumlarını da beraberinde getiren panik atak, aynı zamanda pek çok belirti ile de kendini göstermektedir. Bu anlamda kişide ortaya çıkan fiziksel rahatsızlıklar ile kendini gösteren bir rahatsızlık olduğu da bilinmektedir. Genel olarak panik atağın kişilerde belli edebileceği panik atak belirtileri şunlar olabilmektedir;
• Ani tuvalet ihtiyacı, ateş basması ve baş dönmesi hisleri,
• Baygınlık hissetme, boğulma hissinin gelmesi, ölüm korkusunun yaşanması,
• Titreme, göğüs ağrısı, kalp hızında artış,
• Nefes darlığı, mide bulantısı, terleme ve üşüme,
• Uyuşukluk hisleri,
Bu ve bunun gibi pek çok belirti ortada fiziksel bir tehdit veya hastalık olmadığı zamanlarda çıkmaktadır. Bu anlamda ayırt edici bir belirti olarak düşünülebilir.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ´ye sitedeki whatsapp hattından hemen ulaşın.
Net bir şekilde iki farklı neden panik atak bozukluğu için bildirilmiştir. Bu anlamda kişide hangisinin söz konusu olduğu, yapılan tedavi öncesindeki tespitler ile meydana gelebilmektedir. Genel olarak yapılan bilimsel açılamalarda, şu şekilde iki nedenden bahsedilebilir;
Beyin içerisinde yer alan sinir hücreleri kapsamında salgılanan hormonların çok fazla veya eksik şekilde çalışması bu hastalığa neden olabilmektedir. Bu genel de anormal çalışma olarak adlandırılabilir.
İkinci neden olarak da hastalarında çeşitli nedenler ile gerçekleşen çarpıntı gibi fiziksel sorunların kişi tarafından ölümcül bir hastalık olarak adlandırılması ve bu şekilde düşünmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
Genel olarak 15 ila 20 yaşlarda ortaya çıkan durumlar, kişilerin hayatlarını sekteye uğratabilmekte ve yaşam kalitesinin düşmesi ile sonuçlanabilmektedir. Bu anlamda yetişkinlik dönemlerinde de devam eden bu durumun bir an önce fark edilip tedavisinin gerçekleştirilmesi önemlidir. İlaç tedavisi ve psikoterapi gibi yöntemler ile de çözümü sağlanabilen bu rahatsızlık erken teşhis edildiğinde kişi üzerinde yoğun bir etki bırakmayacaktır.
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da panik atak meydana gelebilmektedir. Genel olarak da belirtileri yetişkinler ile paralellik göstermektedir. Ergenlik ve çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan bu sorunlar, doktor yardımı ile çözümlenebilmekte ve bu anlamda kapsamlı tedavi ile sağlıklı bir sonuca ulaşma sağlanabilmektedir.
Bizler de kliniğimizde tedavi hizmetlerini sizler için sunmaktayız. Sizler de bu tarz belirtiler yaşıyor, panik atak nedir? Sorusunun cevabını arıyor ve tedavi talep ediyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik randevusu için iletişim sayfamızda yer alan numaralarımızı arayabilirsiniz.