Panik Bozukluk Aşamaları hakkında bilgilerin yer aldığı web sitemize hemen erişebilir ve Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´den konu ile alakalı randevu talebinde bulunabilirsiniz. Kişilerde beklenmedik bir şekilde görülen bazı panik ataklar sonucu ortaya çıkan panik bozukluk aşamaları hastalarda farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.
Panik atak ve panik bozukluk her ne kadar halk arasında aynı gibi görünse de ikisi birbirinden farklılık göstermektedir.
Panik atak kişilerde baş dönmesi, bayılacak ya da düşecek gibi hissetme, çarpıntı, bulantı, nefes alamama gibi semptomların yaşanmasıdır. Süre olarak 10 – 30 dakika arası değişmektedir.
Panik bozukluk ise beklenmedik bir şekilde kişilerin panik atak geçirmesi ve bu durumun tekrarlanmasıdır. Ayrıca patik atağa eşlik eden ya da onu takip eden korku, kaygı, üzüntü ve endişe gibi duyguların kişinin duygularını değiştirmesidir.
Panik bozukluk ön belirtisi olmadan ve beklenmedik bir zamanda beklenmedik bir şekilde olur. Kişiler bir panik nöbeti geçirmesiyle ve bunun tekrar etmesiyle ilk panik bozukluk başlamış olur. Bu durumu yaşayan kişiler genellikle direkt acile gider ve bu süreci tek başına atlatan kişi sayısı çok azdır.
Burada şunu da belirmekte fayda var. Her panik atak geçiren panik bozukluk geçiriyor diyemeyiz. Bu durumun tekrarı olur ya da panik atakla beraber korku, kaygı, endişe kişinin kendini kalp krizi geçiriyor ve ölecek ya da felç kalacak zannetmesi gibi duygular bu tanıyı desteklemektedir.
Kişiyi panik bozukluğuna sevk eden ikinci aşama ise; kişi bu nöbetlerin tekrar geleceğini düşünerek endişe etmesidir. Hatta bu aşama “Beklenti endişesi” aşaması olarak adlandırılmaktadır. Bu aşamada zihin, nöbet gelecek kaygısı ile daha da meşgul olmaktadır.
Bazı hastalar görülen bazılarında ise görülmeyen üçüncü aşama ise kaçınma dönemi olmaktadır. İkinci aşamada panik atak korku ve beklentileri iyice belirginleşen birey üçüncü aşamada nöbetleri geçirebileceğini hissettiği ortam ve durumlardan uzaklaşmak yani kaçınmak istemektedir. Mesela asansörde bayılacağını düşünen kişinin asansöre binmemesi gibi.
Kişilerin beklenmedik şekilde panik atak geçirmesinden sonra ilerleyen süreçlerde bu durumun tekrarlanmasının yanında kişinin günlük işlevselliğini de kaybederek garip düşünme, kendisini ve çevresini farklı algılaması Panik bozukluğunun en temel özelliklerindendir.
Panik bozukluk yaşayan bireyler sürekli atak geçireceğini düşünerek beklemektedir. Hatta kendine ve çevresine zarar verebileceğini düşünmektedir.
Panik bozukluğunun iki tedavi yönteminden biri olan bilişsel- davranışsal psikoterapi yönteminde panik bozukluğu yaşayan hastalara bu hastalığın zararsız olduğunu, bilinenin aksine bu hastalık sebebiyle kişinin kendine ve çevresine zarar vermeyeceği gibi doğru bilgilerin hastalara öğretilmesi amaçlanmıştır.
Bu yöntemde doktor hastalara aşama aşama bir tedavi uygulayarak korkularını yenmesini sağlamaktadır.
Hastalığın diğer bir tedavi yöntemi ise ilaçtır. Uzman psikiyatriler sayesinde doğru ilaç kullanımıyla bu hastalığı yenmeniz mümkündür. Kliniğimizden her iki tedavi yöntemlerini uzman psikiyatristlerimizden alabilirsiniz.
Kliniğimizde panik atak ve panik bozukluk aşamaları konusunda hasta ve hasta yakınlarımız bilgilendirilerek hastalarımızın tedavileri hassasiyetle yapılmaktadır. Daha fazla bilgi ve detay için sitemizdeki whatsapp hattımızdan bilgi alabilir veya bizlere kurumsal Instagram hesabımızdan da ulaşabilirsiniz.