Panik Bozukluk Atakları

Panik Bozukluk Atakları ile alakalı hazırlamış olduğumuz bu içeriğimize yakından göz atabilirsiniz, en iyi bilgilerin bulunduğu Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli ile irtibata geçebilirsiniz. Kişinin şiddetli korkuyla beraber geçirdiği panik bozukluk atakları sıklıkla tekrar etmeye başlarsa, bu panik ataklar kişinin hayatını büyük oranda etkiler. Her insan hayatında bir iki kez panik atak geçirebilir. Lakin bu panik ataklar durdurulamazsa ve tekrarlamaya devam ederse kişide kalıcı hasarlar bırakabilir. Kişinin günlük hayatını büyük ölçüde etkileyen panik ataklar, bireyde zihinsel olarak yorgunluk ve bitkinlik hissini bırakabilir. Kişi bir süre sonra günlük aktivitelerini isteksiz yapmaya başlar ve verimsiz bir hayat sürmeye devam eder. Bu durumu engellemek için en kısa sürede bir psikiyatriste danışmak gerekmektedir.


Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?


Panik atak esnasında kişi de uzuvlarda uyuşma, karın ağrısı, sersemlik, bedenin soğuk terler dökmesi, kalp çarpıntısı, baş dönmesi, nefes darlığı ve buna bağlı olarak öleceğini zannetmesi, ölüm korkusu, kulak çınlaması, titreme görülebilir. Yaşanılan durumun panik bozukluk atakları olarak adlandırılması için bahsedilen durumlardan en az 4 tanesinin görülmesi gerekmektedir. Ayrıca bu ataklar birden fazla kez oluyorsa panik bozukluk olarak nitelendirilir. Ayrıca panik bozukluk hastaları sık sık atak geçirdiğinden, her an bir atak daha geçireceğini düşünmektedir. Yeni bir atakla tekrardan yüzleşme korkusu olmaktadır. Bu hastalarla atak esnasında iletişime geçmek çok zordur. Adeta konuşmayı unuturlar ve konuşmakta güçlük çekerler. Bu dünyadan soyutlanırlar ve zihinlerinde dolaşan korkunç düşüncelerin esiri olurlar. Çoğu panik bozukluk hastaları, günlük yaşantılarında her daim tedbir almaktadır. Yanlarında ilaç taşırlar ve kalabalık ortamlardan kaçınırlar.


Panik Bozukluk Teşhisi ve Tedavi Yöntemi Nedir?



Panik atak geçiren ve bunun önüne geçemeyen birey bir psikiyatriste gidererek, yardım almalıdır. İlk olarak psikiyatrist hastanın tıbbi geçmişine bakar ve bu esnada hastaya bazı sorular sorar. Bu soruların cevabına göre tanı konmaktadır. Hastanın ne sıklıkla panik ataklar geçirdiğini, bu atakların ne kadar sürdüğünü, panik atak esnasında bedenin gösterdiği tepkileri sorar. Atak esnasında kişinin bedeninde farklı durumlar görülebilir. Bu soruları not alan psikiyatrist en can alıcı soruyu sorarak tanıyı koyar. Teşhisin konulmasında yardımcı olan soru, hastanın hangi durumlarda panik atak geçirdiğidir. Hangi durumların atağı tetiklediğini teşhis etmek doğru tedavi yöntemini uygulamak için çok önemlidir.

Çıkan notlara göre doktor spontan panik atak, durumsal olarak yatkınlık gösteren panik atak yahut durumsal panik atak teşhisi koyar. Daha sonrasında bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle tedaviye başlanır. Durumun gidişatına göre ve atakların şiddetine göre doktor ilaç tedavisine de başvurabilir. İlaç tedavisinde genellikle ilk olarak seçici serotonin geri alım inhibitörleri tercih edilir. Kişinin sakinleşmesi ve sinirlerinin yatışması için benzodiazepinler kullanılır. Panik atakların tekrarlanmaması için ise serotonin geri alım inhibitörlerine ve noradrenalin kullanılır. Bu süreçte genellikle ek takviye olarak antidepresanda kullanılmaktadır. Panik bozukluk atakları için kullanılan ilaçların hepsi reçeteli olarak doktorun belirlediği ölçüde kullanılmaktadır. Kliniğimize başvurarak sizlere uygun hizmeti alabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli sizlerden gelecek olan talepleri beklemektedir. Bizi arayabilir ve aklınıza takılan hususlar için uzman görüşünü alabilirsiniz.

Randevu talepleriniz için bize incelediğiniz web sitesinin iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Bloglar

  • Cinsel Terapide Ereksiyon Bozukluğu
    Bireylerde sürekli olarak görülebilen ve yeterli bir şekilde ereksiyona ulaşamama durumu cinsel terapide ereksiyon bozukluğuyla birlikte çözülebilmektedir. Aslında ereksiyon bozukluğunun en kısa tanımı, süren ya da başka bir deyişle devam
  • Kadıköy Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
    İstanbul´da bulunan ve Türkiye´nin her yerine hizmet verebilen Psikolog Yusuf Yerli´nin sitesinde Kadıköy Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi konusunu hemen inceleyin ve sizlerde bir çok hususda bilgi sahibi olun.
  • Uzman Anksiyete Terapisti
    Aradığın Uzman Anksiyete Terapisti burada! İstanbul´un en bilindik, en çok tercih edilen psikologları arasında gösterilen Psk. Yusuf Yerli sizlere 1 telefon kadar yakın, hemen web sitesinden gerekli bilgilere ulaşın.