Panik Bozukluk Çeşitleri hakkında bu içeriğimizi inceleyebilir ve en iyi psikolog danışmanlık faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz uzmanımıza ulaşabilirsiniz. Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´ye hemen ulaşabilirsiniz.
Panik bozukluğun bir diğer adı panik ataktır. Panik bozukluk çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Panik atak, görünürde bir tehlike olmamasına rağmen kişinin yoğun bir şekilde korku duymasına denmektedir. Bir nevi korku atağı olan panik bozukluğu geçiren kişi, o esnada kendini büyük bir tehlikenin kucağında olarak düşünmektedir. Bazı şiddetli vakalarda, kişi kalp krizi geçirdiğini hatta ölüm döşeğinde olduğunu bile düşünmektedir. Her birey kendi hayatında bazı zorluklarla yüzleşmektedir. Bu zorlukları tam olarak atlatamayanlarda travma kalmaktadır. Bu travmalara bağlı olarak herkes hayatında bir iki defa panik atak geçirebilir. Lakin bu panik atakların ardı arkası kesilmiyorsa, bu durum panik bozukluk olarak adlandırılmaktadır. Psikiyatriste giden bireylerin şikayetleri arasında genellikle panik ataklarda yer almaktadır. Kişinin hayatını büyük ölçüde etkileyen ve günün negatif, verimsiz, yorgun olarak sonlanmasına olanak tanıyan bu panik bozukluğun, birden fazla çeşidi vardır. Kişinin geçirdiği panik ataklara ve sebeplerine göre panik bozuklukların isimleri ve tedavi yöntemleri değişmektedir.
Panik atak geçiren kişi zihnen ve kalben birçok şey yaşarken, kişinin bedeni de bazı reaksiyonlar göstermektedir. Kişinin bedeninde yoğun bir şekilde terleme ve bu terlemeye bağlı olarak ellerinin ve ayaklarının soğuması görülebilir. Kalpte çarpıntı, uzuvlarda uyuşma, baş dönmesi ve buna bağlı olarak mide bulantısı, ateş basmaları, nefes darlığı ve ölüm korkusu hissedilebilir. Kişinin hayatını riske atacak, elle tutulur bir durum gibi görünmemesine rağmen, bireyi zihinsel olarak en dibe götürür ve dolaylı yoldan işlerini ve yaşamını da etkiler. Panik bozukluk çeşitleri; durumsal panik atak, durumsal olarak yatkınlık gösterilen panik atak ve spontan panik ataktır.
Durumsal panik atak genellikle kişinin hayatında travma olarak yer edilmiş olaylarla bağlantılıdır. Kişinin yaşadığı travmayla alakalı herhangi bir durum gerçekleştiğinde yahut bu travmayı hatırlatan bir olay olduğunda görülen panik ataklara denmektedir. Travmalar dışında durumsal panik atağın bir diğer sebebi ise atağı tetikleyen bir durum ile karşı karşıya kalınacağını hissetmektir. Örnek vermek gerekirse, sosyal fobisi olan bir birey, toplum içinde bir konuşma yapacağında ya da herhangi bir hareketiyle dikkatleri üzerine çektiğinde panik atak yaşayabilir. Bu panik bozukluğa durumsal panik atak denmektedir.
Durumsal panik atağın daha seyrek olarak yaşanması, durumsal yatkınlık gösterilen panik atak olarak adlandırılmaktadır. Bu panik bozuklukta kişi belli durumlar karşısında panik atak geçirmektedir. Ancak bu durumla her karşılaştığında panik atak geçirmez. Belli bir durumla karşı karşıya kaldığında panik atak geçirirken, bazı durumlarda kendini dizginleyerek durumsal olarak yatkınlık gösterilen panik ataktan kurtulabilir.
Panik Atak Nedir?
Panik bozukluğuna özgü olan şeyler arasında bir anda ortaya çıkan panik atak krizleri vardır. Panik bozukluk çeşitleri arasında spontan panik atak, birçok kişinin yaşadığı panik atak çeşididir. Bu panik atak, kişiyi hazırlıksız yakalar ve hiç beklemediği bir anda panik atak geçirmesine sebep olur. Bu panik ataklardan kurtulmak için kliniğimizden size en uygun hizmeti alabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´yi arayabilirsiniz.