Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli bilgilendirmeye devam ediyor. Panik Bozukluk Nasıl Başlar? sorusu ile alakalı bilgi detaylarına kurumsal sitemizden hemen erişebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. İnsanların yaklaşık %3’ünde rastlanan panik bozukluk nasıl başlar, ölümlere sebep olur mu, tedavisi var mıdır, gibi insanların sık araştırdığı soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Panik bozukluk genel itibariyle 20-35 yaşları arasında kendini gösterir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazladır. Hatta bu oran 2-3 kat olarak görülmektedir.
Panik bozukluğunun halk arasında yanlış bilinen yönleri oldukça fazladır. Örneğin birçok insanın bildiği gibi panik bozukluğu, çıldırmaya, felç kalmaya ya da ölüme sebep olan bir hastalık değildir.
Bu süreçte hastaların dikkat etmesi gereken doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamalarıdır. Aynı zamanda tedavi süreçleri doktor kontrolünde ilerlemeli ve hasta iyileştiğini hissetse bile doktor tavsiyesi ile tedaviyi kesmelidir.
Panik bozukluğu panik atağı ile başlamaktadır. Peki nedir panik atağı? Panik atağının en temel özelliği aniden ortaya çıkmasıdır. Aniden ortaya çıkan ve ara ara da tekrarlayan bu rahatsızlık panik atağı yaşayan kişilerde yoğun bir sıkıntı veya korku nöbetleri şeklinde baş göstermesidir.
Panik atağı 10-30 dakika sürmektedir. Aniden başlar ve giderek şiddetlenir. 10 dakika içinde şiddeti iyice yoğunlaşırken kendiliğinden sonlanır. Panik atağın belirtileri ise şunlardır; titreme, sarsılma, bulantı karın ağrısı, ateş basması, üşüme, ürperme, baş dönmesi, bayılacak gibi ya da düşecek gibi olma, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, çarpıntı, kalbin hızlı vurması, nefes darlığı, boğuluyor gibi olma, soluğun kesilmesidir.
Panik bozukluğu; beklenmedik ve tekrarlayıcı panik atakları sonucunda kişilerin tekrar başka panik ataklarının olacağına inanması ve sürekli kaygılı olmasıdır.
Aynı zamanda panik bozukluğu; panik ataklarının kontrolü yitirip çıldırma, felç geçirme, kalp krizi geçirip ölme gibi çok kötü sonuçlara yol açacağını düşünerek sürekli bir korku ve üzüntü duymasıdır.
Hatta panik bozukluğu ataklara ve atakların doğuracağı kötü sonuçlara önlem alma adına, işe gitmeme, bazı yiyecekleri yememe gibi davranış değişikliğine sebep olmaktadır.
Panik bozukluğu ilk atağın başlamasıyla o an kalp krizi ya da felç geçirdiğini zanneden hasta, yoğun bir ölüm korkusu yaşar. Doktora götürülen hasta bütün tetkiklere rağmen biyolojik hiçbir sorun olmadığı tanısıyla tekrar evine gönderilir.
Bir süre hasta rahatlar ve sonra ataklar tekrar başlar. Bu durum ara ara tekrarlanır ve doktora git gel sirkülasyonu devam eder.
Panik bozukluğunun ilaç ve bilişsel davranışçı tedavi olmak üzere iki türlü tedavisi yapılmaktadır.
İlaç tedavisi yaklaşık 1 yıl sürecek ve sonra yavaş yavaş kesilecektir. Bilişsel -davranışçı tedavide ise bu rahatsızlığının zararsız olduğunu anlatma ve korkulara geçirmeye yönelik uygulamaların yapıldığı yöntemdir.
Her iki tedavi hizmetini de kliniğimizden alabilir. Bu hastalıktan kliniğimizde mevcut olan hizmetlerimiz sayesinde kurtulabilirsiniz.
Ayrıca ruhsal bir hastalık olan panik bozukluk nasıl başlar ve nasıl tedavi edilir? Kliniğimiz doktorlarına danışarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Daha fazla bilgi ve detay için Uzman Klinik Psikolog Yusuf YERLİ´yi hemen arayabilirsiniz.