Takıntı hastalığı neden olur sorusu için net bir cevap verilememektedir. Çalışmalar sonucunda hastalığa; genetik ve çevresel faktörlerin sebep olduğu düşünülür. Kesinlikle tedavi edilmesi gereken psikolojik hastalıklardan biridir. Kişinin günlük hayatını oldukça fazla etkileyen bir hastalıktır. Hastalığın nedenini bulmak için bazı sorulara cevap verilmesi gerekebilir.
Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli konu ile alakalı bilgileri sizlere web sitesinde aktarmaktadır.
İnsan beyni oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. İnsan vücudunun doğru bir şekilde işleyebilmesi için sinir hücreleri sürekli olarak iletişim halinde bulunur. Nöronlar aralarında iletişim kurabilmek için bazı kimyasallara ihtiyaç duyar. Serotonin hormonu bu kimyasallardan biridir. Obsesif Kompulsif Bozukluk hastası olan kişilerde serotonin seviyeleri incelendiği zaman ortaya bu sonuçlar çıkmıştır.
Serotonin dengesizliği, kalıtsal olarak aktarılan bir durumdur. Takıntı hastalığı bu nedenle kalıtsal bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Genel serotonin seviyesi değil aynı zamanda bölgesel olarak beyinde yaşanan eksiklikler OKB hastalığına sebep olabilir. Streptokok bakterisi sonucu oluşan enfeksiyonların sebep olduğu travmaların da takıntı hastalığına yol açtığı görülür.
Takıntı Hastalığı ve Çevresel Faktörler
İnsan hayatı boyunca yaşanılan olaylar sonucunda endişe, korku ve kaygı duyguları yaşanabilir. Duygular olması gerektiği gibi gözlenir, kişiler tarafından normale indirgenir ve hayata devam edilir. Bazı insanlar bu durumu aşamayarak takıntılı hale gelmeye başlayabilir. Çevrede bulunan bazı etkiler, Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığını tetikleyebilir. Bazı etkiler ise kişinin sahip olduğu hastalığın semptomlarını artırabilir. Kişileri etkileyen çevresel faktörlerin bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
• Yaşantıda gerçekleşen ciddi değişiklikler,
• İkili ilişkilerde kaygı duyulması,
• Gülük hayatta fazla vakit geçirilen okul ve iş gibi ortamların değişmesi,
• Farklı hastalıkların yaşanması,
• Taciz, cinsel istismar,
• Değerli kişilerin vefat etmesi.
Takıntı hastalığı neden olur sorusuna yanıt olarak verilebilir. Kişinin hayatına göre sebepleri farklılık gösterebilir. Özellikle çocukluk dönemlerinde yaşanmış olan travmalar, Obsesif Kompulsif Bozukluğu oldukça fazla tetikler. Bu tarz travma durumlarda çocuklara erken müdahaleler edilmesi faydalı olabilir. Hastalığın belirtileri, neden olan konulardan dolayı değişiklik gösterebilir.
Sorunu yaşayan kişilerin psikolojik destek alması önerilir. Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´ye hemen sitede yer alan telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.
Takıntı hastalığı neden olur sorusu kendisinden şüphelenen bireylerde daha sık sorulabilir. Değişen dünya düzenin oldukça yaygın bir hale gelen psikolojik hastalıklardan biridir. Stres altında oldukça fazla tetiklenen bir rahatsızlık olduğu için kişiler birçok farklı nedenden etkilenebilir. Hastalık sosyoekonomik, ırk, kültür, cinsiyet ayırt etmeden kadın ve erkek bütün bireylerde gözlenebilir.
Doğru nedeni bulmak için doktordan yardım alınabilir. Neden konusu daha çok hastalığın belirtilerinde önemini ortaya koyabilir. Tedavi yöntemlerinden olan davranışsal terapilerde bu nedenler kullanılabilir. Kişinin korku duyduğu duygu ve düşüncelerin üzerine gittiği terapilerdir. Bu nedenle tedavide yardımcı olabilir. takıntı hastalığı kişilerde farklı nedenlerden oluşur ve farklı belirtiler gösterir. Gerekli durumlarda doktora danışmak ve yönlendirmesine göre tedaviler uygulanmalıdır. Kişi kendi başına bu hastalığın üstesinden gelemez.
Detaylı bilgi ve destek için lütfen iletişim sayfasında yer alan telefon numaralarından bize ulaşın.