Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´nin web sitesinde Takıntı Hastalığı Nedir? sorusunun yanıtına hemen erişebilir ve tedavi seçenekleri için anında whatsapp hattından destek talebinde bulunabilirsiniz. Takıntı hastalığı (Obsessive-Compulsive Disorder, OCD), zorunlu düşünceler ve davranışlarla karakterize bir ruh sağlığı sorunudur. Bu düşünceler ve davranışlar, kişinin hayatını sıkıntıya sokan ve günlük işlerini etkileyen şekilde olabilir. Takıntılar genellikle tekrarlayan ve endişe uyandıran düşüncelerdir ve kişi bu düşünceleri yok etmek için tekrarlayan davranışlara girebilir. Örneğin, bir kişi evinde bulunan tüm elektrik prizlerini kontrol etmek zorunda kalabilir çünkü evde yangın çıkma ihtimaline endişe etmektedir. Takıntı hastalığı, psikolojik veya ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. Tedavi, kişinin takıntılarını anlamaya ve bu takıntılarını yönetmeyi öğrenmeyi amaçlar. Bu amaçla, bir psikolog veya psikiyatrist tarafından terapiler (örneğin, düşünce değiştirme terapisi veya davranış terapisi) uygulanabilir ve gerektiğinde ilaçlar da kullanılabilir.
Takıntı hastalığı nedir sorusu için cevap arayan kişiler aslında Obsesif Kompulsif Bozukluk tanımını arar. OKB olarak bilinen hastalık, kişilerin kontrolü dışında mantıksız olan düşüncelerin bile takıntılı hale getirilmesine sebep olur. Kişide oluşan takıntılı durumların ortadan kaldırılması amacıyla bazı davranışları sürekli olarak yapması gerektiğini düşündüren psikolojik bir hastalıktır. Önce tekrar eden düşüncelere daha sonra da tekrar eden davranışlara sebep olur. Kişinin günlük yaşantısının seyrini bozacak olan endişeli düşünceler ve takıntılar en belirgin semptomları olabilir. OKB vakalarının bazıları oldukça ağır semptomlar gösterebilir.
Takıntı Hastalığı Ne Zaman Görülür?
Hastalık erken yaşlarda görülmeye müsait olsa da hayat boyu değişim gösterebilir. Çocuklarda da görülen hastalık, çoğunlukla 7 ile 12 yaş arasında başlar. Yetişkinliğin erken dönemlerine kadar hastalığın semptomları görğlebilir. Kişilerde OKB semptomları stres altında daha da kötüleşir. Tedavi edilmesi durumunda dahi ömür boyu süren bir hastalık olarak kalabilir. Tedaviler yardımcı ile semptomlar hafifletilebilir. Belirtiler kompulsiyon ve obsesyon olarak ikiye ayrılır.
Takıntı Hastalığı Görülen Kişiler ve Davranışları
Takıntı hastalığı nedir sorusuna yanıt olarak kişilerin eylem haline getirdiği davranışlar göz önünde bulundurulabilir. Kişide oluşan semptomlardan sonra bazı davranışlarda bulunma durumu gözlenebilir. Obsesyonun yol açtığı sıkıntılı durumlardan kaçınmak için farklı davranışlar sergilenebilir. Bu davranışların sergilenmesinin nedeni semptomları engellemek ya da önüne geçmek amaçlı yapılabilir. Sürekli olarak aynı durumun içinde bulunulmasından dolayı bazı davranışlar rutin hale gelmeye başlar. Rutin haline gelen davranışlar şu şekilde sıralanabilir;
• Kapı kollarını tutmamak,
• Maddi değeri olmayan nesneleri biriktirmek,
• El sıkışmamak,
• Kişisel eşyaların belli bir düzen içinde sıralanması,
• Belli kelimelerin sık şekilde tekrarlanması,
• Elektrik fişi ve kilit gibi nesnelerin sürekli olarak kontrol edilmesi ihtiyacı duyulması,
• Günlük işleri yaparken sayı saymak,
• Yemekleri belirli bir sıraya göre tüketmek.
Hastalığa sahip olan kişilerde semptomlar yavaş şekilde gelişir. Tüm hayatları boyunca eşlik edecek semptomlar bulunabilir. Tedaviler yardımı ile daha az hale getirilebilir. Takıntı hastalığı kişilerde semptom göstermeye başladığı zaman herhangi bir çekince duygusu hissetmeden destek alınmalıdır. Kişiler düşünceleri engellemek adına gerçekleştirdiği davranışların yardımı ile hastalığın önüne geçemez.
Takıntı hastalığı nedir sorusu için cevap arayan kişiler şüpheleniyor ise semptomları gözlemlemeye çalışabilir. Kişi etrafta bulunan pisliklerin düşüncesi ile sürekli olarak kirlenme korkusu yaşayabilir. Yaşam alanlarında sürekli olarak bir düzen oluşturmaya çalışır. Kendisinin ve çevresinde bulunan insanların zarar görmesi düşüncesinden kendini alıkoyamaz ve sürekli olarak korku içinde olur. Çok fazla temas halinde olunan nesnelere dokunmaktan kaçınırlar. Selamlaşma sırasında el sıkışmak ve sarılmak gibi eylemlerden sürekli olarak kaçınır. Bu tarz farklı belirtiler ile hastalık kendini göstermeye başlayabilir. Benzer belirtilerin yaşanılması her zaman hastalığa işaret etmeyebilir, doktora danışmak bu konuda daha doğru bir şekilde yardımcı olur.
Benzer durumlarla karşı karşıya kaldığınızda Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli´den hemen profesyonel destek alabilirsiniz. Takıntı hastalığı, her yaşta görülebilir ancak genellikle çocukluk ve erken yetişkinlik döneminde başlar. Bu hastalık, ciddi olmayan şekillerde de görülebilir ve bu durumda kişinin hayatında önemli bir etki yaratmayabilir. Ancak ciddi şekillerde de görülebilir ve bu durumda kişinin hayatını ciddi şekilde etkileyebilir.
Detaylı bilgi ve sorularınız için bize yazmaktan asla çekinmeyin.