Takıntı hastalığı testi kişilere teşhis koyma konusunda yardımcı olan bir konudur. Test sayesinde tedaviye başlanmadan önce hasta hakkında bilgi sahibi olunabilir. Yardım almak istediğiniz yerlerde birebir teste girilebileceği gibi aynı zamanda internet üzerinden testlere ulaşmak mümkündür. Testlerin sonucunda yapılan değerlendirmeler teşhis konulmasını sağlar.
Testler, laboratuvar testlerinden farklıdır. Sorular şeklinde uygulama yapılır, kişi sorulara yanıt verir ve değerlendirme yapılır. Sorular içerik olarak günlük hayatta yapılan eylemler üzerinedir. Kişide hakim olan duygu ve düşünceleri değerlendirmek amacıyla yapılan testlerdir. Sorular testlere göre farklılık gösterebilir. Cevap verme sistemi; evet, hayır ve sık sık, asla şeklindedir. Uzman kişiler testlerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine hakimdir.
Hastanın verdiği cevaplar tek tek değerlendirilebileceği gibi puanlama sistemi de uygulanabilir. Hastalık semptomları olarak bilinen birçok davranış, kişilerin dönemsel olarak eylem haline getirdiği durumlar olabilir. Bu nedenle birkaç belirti ile hastalığa cevap aramak yanlış olabilir. Obsesif Kompulsif Bozukluk, halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinir. Hastalıktan şüphelenilmesi durumunda uzman kişilerden yardım alınması gerekir. Kişilerin bireysel olarak bu hastalığı atlatması mümkün değildir.
Kişi içinde bulunduğu psikolojik dönemden emin olamıyorsa ve şüpheleniyor ise doktora danışır. Takıntı hastalığı testi sayesinde daha doğru bir cevap alınması mümkün olur. Testin değerlendirilmesinden sonra sonuç olarak hastalık teşhisi konabilir. Bu durumda kişi, doktor ile daha detaylı bir görüşme yapar. Kişi içinde bulunduğu duygu, düşünce ve davranışlarından daha detaylı bir şekilde bahseder. Doktor, ne zaman başladığı, nasıl olduğu gibi gerekli sorular yöneltir. Sorulara doğru ve net cevaplar vererek iletişim kurulması daha doğru bir sonuca ulaşılmasını sağlar.
Doktorun hem test hem de görüşmenin değerlendirmesini yapması durumunda gerekli tedaviye başlanır. Takıntı hastalığı için ilaç tedavisi ve davranış tedavileri uygulanabilir. İki tedavi yönteminin beraber ilerletilmesi daha kısa sürelerde olumlu dönüşler sağlar. Test sonucunda hastalık tanısı konulan kişi için hazırlanan tedavi uygulamaları ciddiye alınmalıdır.
Kişi için ilaç tedavisinde önerilen dozda ve sürelerde ilaç kullanımı yapılmalıdır. Eksik ya da fazla ilaç alınması kişinin sağlığını tehlikeye atabilir ya da tedavinin işe yaramamasına sebep olur. Uzun süreli ilaç kullanımlarında kişiler daha iyi sonuçlar alabilir. Bu nedenle doktora danışmadan ilaç tedavisi yarım bırakılmamalıdır.
Takıntı hastalığı testi kişilerin kafa karışıklıklarını giderme konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Tedavilerin kişilere özel olduğu unutulmamalıdır. Her OKB hastası aynı semptomları göstermez ve aynı durumlar içinde bulunmaz. Bu nedenle kişisel doktorun dışında kimseden gelen tavsiyelere uyulmamalıdır. Sabırlı olunması durumunda tedavi en kısa sürede ilk etkilerini göstermeye başlar. Hastaların çevresinden destek görmesi bu süreçte oldukça etkilidir. Hastaya yalnız olmadığı ve güven duygusu her zaman gösterilmelidir.
Tüm soru ve talepleriniz için sitemizde yer alan Whatsapp hattımızdan Uzman Klinik Psikolog Yusuf Yerli ile görüşebilirsiniz.